Hoe zit het nu juist met de wetgeving omtrent elektrische fietsen?

De elektrische fiets wordt alsmaar populairder in ons land en dit om verschillenden redenen. Zo zijn we dikwijls sneller met de fiets dan met de wagen, geen file’s, gezonder voor het milieu, geen tweede wagen meer nodig, fietsvergoeding die we ontvangen van onze werkgever en natuurlijk is het ook gezonder voor ons lichaam.

Alleen stelt men zich dikwijls de vraag. Aan wat moet ik nu allemaal voldoen om in orde te zijn met de wetgeving? In landen zoals Duitsland en Nederland is de wetgeving hieromtrent heel duidelijk. Sinds 1 oktober 2016 hebben we hier eindelijk duidelijkheid overgekregen na jaren van speculeren! Hieronder kan u terugvinden waaraan u moet voldoen om in orde te zijn met de regelgeving.

Hercules Futura NU

Hercules futura nuvinci harmony

  • De Pedelecs:

Een elektrische fiets wordt wettelijk als een fiets gezien als hij aan volgende voorwaarden voldoet:

  1. De pedelec is een fiets met trapbekrachtiging. Hij geeft dus enkel ondersteuning wanneer u zelf trapt.
  2. Het maximale vermogen is 250W.
  3. De ondersteuning van de motor mag maar tot 25km/h lopen. Indien u harder wilt fietsen dan moet de ondersteuning uitvallen en fietst u op eigen kracht verder.

Voor de pedelec geldt geen wettelijke helmplicht, maar we raden dit wel aan omdat de snelheid hier dikwijls hoger ligt dat bij een gewone fiets. In de meeste gevallen dekt de familiale verzekering de aansprakelijkheid. Dit dient u wel zelf na te vragen bij uw eigen verzekeringsmaatschappij.

  • De Speed pedelecs:

De speed pedelecs zijn de fietsen die ondersteunen tot een maximum van 45km/h en deze worden in de volksmond nogal eens de highspeed fietsen genoemd. Deze fietsen beschikken over een motor met max 4000W . Ze worden aldus beschouwd als een bromfiets klasse B. Om met deze fietsen wettelijk in orde te zijn moet u aan volgende voorwaarden voldoen:

Stevens E-triton 45 voldoet aan wetgeving

Stevens E-triton 45, 3769€

  1. Rijbewijs AM(bromfiets) of B(wagen)
  2. Type goedkeuring fiets(gehomologeerd)
  3. Gelijkvormigheidsattest + nummerplaat
  4. Minimaal 16 jaar zijn
  5. U mag enkel rijden waar een bromfiets klasse B mag rijden.
  6. Goedgekeurde fietshelm(Kask)

Voldoet u niet aan deze voorwaarden dan mag u met deze fietsen niet op de openbare weg rijden!

  • E-bikes:

De laatste categorie zijn de fietsen waar u zelf niet hoeft te trappen, maar ondersteuning krijgt door middel van een gashendel/duwknop. De politie noemt deze de E-bikes. Aangezien u hier zelf niet trapt wordt dit gezien als een bromfiets klasse A en moet u voldoen aan volgende voorwaarden:

  1. Helmplicht(geen rijbewijs)
  2. Type goedkeuring fiets
  3. Minimaal 16 jaar zijn
  4. BA verzekering

Er zijn in deze categorie ook fietsen die 45km/h halen zonder een trap te geven en zij moeten dan voldoen aan dezelfde voorwaarden als “de speed pedelecs”.

Inschrijvingsformulier

Overzicht wetgeving